læge

Mange ældre døjer med psykiske problemer

zdf

Når det kommer til alderdom, så er det lidt ligesom med resten af livet. For nogle går det rigtig godt, og for andre går det mere blandet. Det skyldes ikke, at nogle mennesker nødvendigvis er bedre eller mere robuste end andre. Det kan også skyldes de tilfældige slag, som skæbnen tildeler en.
Er man en af de ældre, som bliver ramt af mange skavanker, så kan hverdagen godt være hård at komme gennem. Døjer man med en masse fysiske problemer, og måske også med ensomhed, kan det godt føre til psykiske problemer.

Psykiske problemer kan manifestere sig på mange måder

Det kan være meget forskelligt, hvordan disse psykiske problemer viser sig. For nogle er det vrede og agression, der er de dominerende følelser. For andre igen er det depression, der lægger sig som en tung dyne hen over dem.
For andre igen er det angsten der rammer dem som en helt fysisk følelse. Angsten kan opstå af mange ting; angsten for at være alene, angsten for at blive syg, angst for noget helt udefinerbart. Den kan have fuldt den ældre hele livet, men kan også være opstået i alderdommen.

Sådan kan angst være

Angst er egentlig i bund og grund en tilstand, hvor kroppen snyder sig selv. Det vil sige, at den tror, at den skal være i alarmberedskab – selvom den på ingen måde behøver det i virkeligheden. Det kan føles enormt ubehageligt – nogle gange næsten, som om man er ved at dø.
Blandt andet kan hjertet begynde at banke enormt hurtigt eller føles som om, at det springer slag over. Halsen snører sig sammen, tankerne myldrer og kroppen bliver urolig. Mange får følelsen af ikke at kunne føle deres egen krop ordentligt eller føle, at de er ved at svæve væk.

En kugledyne kan hjælpe mod angst

For mange kommer angst tit meget kraftigt frem, når de ligger i sengen. Og når man er ældre, så kan man godt tilbringe ret meget tid som sengeliggende. Det kan derfor være svært at håndtere angsten. Men lige netop her er der faktisk et smart hjælpemiddel, som man kan benytte sig af.
Her er det en kugledyne, der er tale om. Kugledyner er specielt udviklet til folk med angst, og det er særligt tunge dyner. Dynerne bliver tunge, fordi de er fyldt med såkaldte ”kugler”. Her ligger dynen tungt om én, og det giver mange tryghed og en følelse af at blive holdt fast. På hjemmesiden Hok kan man se et udvalg af kugledyner.

Det hjælper at snakke

Der er mange forskellige holdninger til, hvordan man bedst bearbejder angst og andre psykiske problemer. Men det er altid et godt udgangspunkt, at de ældre har brug for at snakke.
Mange ældre føler, at verden forsvinder omkring dem i takt med, at de bliver ældre. Og det kan være udslagsgivende for blandt andet angst. At tage sig tid til at tale med dem, lytte til dem og indgå i en dialog kan gøre underværker i denne sammenhæng.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *