hjemme

Find roen i din have: Sådan indretter du din drømmehave

zdf

En have kan være det mest fantastiske sted året rundt. Her kan du slappe helt af og gå og hygge dig med planter og grønt. Derudover er det også et fantastisk sted at samle familien i godt vejr, hvor I kan holde fester eller slikke sol. Men inden haven bliver et samlingssted, skal du have den indrettet efter dine ønsker og behov.

Planlæg din drømmehave

Skal din have være et samlingssted for dine egne og vejens børn, der kan lege i klatretårne eller gynge? Eller skal din have være en japansk drøm med smukke, velformede træer og stier? Eller skal du måske bare have gjort plads til hængekøjen under bøgen? Lige meget hvad du drømmer om skal ske med haven, så kræver det lidt planlægning.

En have er nemlig ofte en større omgang, hvis der skal laves om og nye funktioner til. Derfor kræver det også, at du tænker i det større billede, hvis du vil skabe en helhed i din have.

Mange ønsker til én have: Skab en helhed

Din have skal sikkert opfylde mere end én enkelt funktion. I stedet for at ordne en enkelt ting ad gangen, kan det være en fordel, at du tænker i helheder. På den måde ender du nemlig med et gennemført havedesign, der har tænkt alle ønskerne fra både dig og din eventuelle familie med.

Er du lige flyttet i nyt hus, hvor haven trænger til en omgang, så kan det være bedst at give det et års tid, før du begynder at lave om i haven. På den måde har du nemlig set haven i de forskellige sæsoner og kan bedre beslutte, hvad der skal ske.

Start med de store elementer

Når du begynder at planlægge din haves design, så start med de store beslutninger. Det kan være, hvor terrassen skal være, og hvortil græsplænen skal gå. Træer, buske og hække er også bedst at få etableret før blomsterbede. På den måde undgår du nemlig at få etableret et kæmpe bed, der pludselig er i vejen for børnenes gyngestativ.

Det er altså nødvendigt at tænke i de store baner og lægge en overordnet plan for, hvordan haven skal bruges, og hvordan du vil bevæge dig rundt i den. Så invester i de flotte æbletræer eller hækken ind til naboen, før du begynder med småtingene.

æble

Det kan blive en dyr omgang

Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis hele haven skal laves om til dit private helle. Derfor kan det blive nødvendigt at tage drømmen i etaper, så pengepungen ikke pludselig er tom. Planter, hække og selv sten og grus kan nemlig blive dyrt, hvis du har særlige ønsker.

Mangler du alligevel lidt farve i haven, selvom du må udskyde etableringen af det store blomsterbed et par år? Et godt tip er at bruge store krukker med blomster, der kan stå udenfor vinduer og terrassedøre. Det giver et flot pift af farve, selvom du ikke har haven helt færdig.

Find roen i din egen have

Selvom haven kan tage lang tid om at blive til din drømmehave, så sørg for at glæde dig over den hele vejen igennem. Fordyb dig i at plante til og forstå, hvordan dine planter på bedste vis vokser sig store. Der er nemlig rig mulighed for at stresse af og hygge sig, hvis du kan finde roen i din egen have.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *