Trigeminus neuralgi, klyngehovedpine og hortons hovedpine – er du også forvirret?

zdf

JA, det hele kan hurtigt virke forvirrende og man kan virkelig føle at man måske er landet på det forkerte univers. Men nu er der hjælp at hente, læs videre og få styr på din viden om trigeminus neuralgi, klyngehovedpine og hortons hovedpine.

Trigeminus neuralgi kaldes for ansigtssmerterne. Med andre ord er det smerter der er ved ansigtet. Det kan være omkring kæben, ganen, eller i sjældne tilfælde øjet.

Klyngehovedpine og hortons hovedpine er to ord for det samme – de kendetegne den sjældne art af trigeminus neuralgi som kommer frem i øjet. Med andre ord er hortons hovedpine lig med klyngehovedpine.

Hortons hovedpine, også kaldt klyngehovedpine kan være frygtelig smertefuld. De fleste der er ramt af sygdommen forklare det med at der for eksempel står en bag dit øje og konstant prøver at presse de t ud med knytnæve. Kan du forestille dig ubehaget? De fleste kan ikke sidde stille under anfaldet – smerten føles som at blive stukket af en kniv. Derfor vandrer patienterne ofte under anfaldet frem og tilbage. De fleste vælger også at holde hånden hårdt mod øjet – det er ren refleks, det lindre nok ikke smerten men de har heller ikke andre alternativer under anfaldet. Der er selvfølgelig forskel fra person til person, nogle patienter vælger at ligge sig på alle 4 under anfaldet.

Smerterne ved hortons hovedpine er så stærke at selv morfin ikke kan lindre smerterne.

Smerterne påvirker livet

Smerterne ved hortons hovedpine er så kraftige at det nærmest ødelægger livet – især under anfaldet. Under anfaldet kan man hverken være tilstede på arbejdet eller studiet eller passe familien.

Sygdommen kan gøre det vanskeligt at passe et helt almindeligt job – det kan være svært at holde deadlines eller bare føre en almindelig samtale med kollegaerne under et anfald. Sygdommen gør det også svært at passe et studie – man kan have svært ved at læse pensum og forberede sig tilstrækkeligt til undervisningen, når en del af tiden går med at kæmpe mod smerterne. Sygdommen går ikke kun ud over det professionelle eller karrieren, det går også ud over det sociale. Hvis man er ung og lider af sygdommen, kan det være svært med byture og fester. Det kan gøre det svært at møde livets kærlighed. Det kan hurtigt føles som at man er fanget ind i en ond spiral.

Der er ca. 5.000 hortonpatienter i Danmark, hvor 85 % af dem er mænd. 10-20% af dem har desværre ikke anfaldsfrie perioder – de lider af den kroniske form for hortons hovedpine, også kaldt klyngehovedpine.

Alle kan blive ramt af hovedpinen. Så hvis man ikke er ramt af sygdommen, så bør man nok værdsætte livet og alt det man har – især sundhed. Sundhed er ofte noget vi tager forgivet, men man bør nok huske at det ikke er en selvfølgelighed. Du og jeg kunne også have lidet af hortons hovedpine, livet har ikke givet os garanti for at vi ikke skal have sygdommen, bare fordi vi ikke har det nu.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *